Snabblån, mobiltelefoner och shopping

Snabblån & smslån är inte den enda orsaken till överskuldsatthet

Att snabblån kan leda till en skuldsituation är väl känt. Att ta ett lån som  man inte kan återbetala kan leda till stora konsekvenser, oavsett om det gäller snabblån, kreditkort, vanliga lån eller bolån till en villa.

Ett kanske ännu större problem bland ungdomar är kläder och mobiltelefoner. Det finns knappt ett företag idag som inte erbjuder köp på avbetalning eller betalning mot faktura via t.e.x Klarna.
En skinnjacka som köps med avbetalning hos Klarna för 10.000 kr kostar efter avbetalning om 36 månader  11982 kr. Det är nästan 2000 kr mer än jackans pris. Detta innebär en uppläggningsavgift om 299 kr, kreditränta om 9,99% och effektiv ränta 12,40%.

Det är inte ovanligt att en modemedveten 13-åring har ett klädkonto om flera tusen i månaden trots att hon går i skola och lever på studiebidrag.

Mobiltelefonköp på avbetalning bättre än snabblån?

Vilken ungdom har idag INTE en mobiltelefon? Knappt någon. Självfallet vill man ha den senaste modellen och då är det perfekt att telefonbolagen och Telia erbjuder avbetalning av telefonen upp till 36 månader. Men en 3 år gammal mobiltelefon är inte chic. När man efter ett år tröttnar på sin ”gamla” telefon och köper en ny så ligger fortfarande den gamla telefonens faktura kvar och ska betalas i ytterligare 2 år.

Sedan tillkommer betalning i ytterligare 3 år för den nya mobiltelefonen och så tickar det på. Oavsett om det är föräldrarna eller du själv som får betala fakturorna,  i slutändan så är det dyra kostnader som tickar på och många gånger leder fakturan till inkasso och Kronofogden innan man ber föräldern om hjälp med betalningen. D.v.s då det redan gått för långt.

Det är således inte bara snabblån som är en skuldfälla i vårt samhälle och långt ifrån den värsta boven. För att komma till bukt med överskuldsatthet så krävs mer information och skärpta krav, inte bara för snabblån och smslån, utan även för företagen som erbjuder avbetalning och telekombolagen.