Snart minskar betalningsanmärkningarna

En betalningsanmärkning speglar din vilja eller förmåga att betala en skuld. Nu lämnar regeringen in ett förslag som minskar våra betalningsanmärkningar avsevärt.

Det är inte bara snabblån som ger oss betalningsanmärkningar. När du inte betalar ditt snabblån så får du iallafall en chans att förhindra att betalningsanmärkning uppstår, innan den registreras. Så är inte fallet i dagsläget, då det gäller statliga skulder. Statliga skulder är t.e.x Radiotjänst, CSN, parkeringsbot, Transportstyrelsen.

En statlig skuld hos Kronofogden ger automatiskt betalningsanmärkning, utan delgivning och utan din vetskap

Om du inte betalar ditt snabblån, din hyra, fakturan till Ellos eller elbolaget, osv och den hamnar på Kronofogdens bord, så uppstår inte automatiskt en betalningsanmärkning. Innan en anmärkning registreras har du tid på dig att bestrida och betala skulden om du har möjlighet. Först och främst måste Kronofogden skicka ut ett delgivningsbrev till dig så att du vet om att skulden ligger hos dem. Därefter måste du skriva på delgivningen och först 10 dagar efter underskrift kan en betalningsanmärkning registreras. Reglerna för statliga skulder är i dagsläget annorlunda.

Du får faktiskt inte ens vetskap om att denna betalningsanmärkning registrerats och många sitter med en betalningsanmärkning som de inte ens vet om att de har. 

Du får ingen delgivning vid statliga skulder

Kronofogden skickar inte ut något delgivningsbrev vid statliga skulder, utan samma dag som de får in kravet till sitt kontor så registreras betalningsanmärkningen hos kreditupplysningsbolagen. Utan att du vet om det. Detta vill regeringen nu ändra på för att ge svenskarna chansen att minska sina betalningsanmärkningar. I lagförslaget står att statliga skulder måste följa samma procedur som enskilda skulder. Det vill säga att ingen betalningsanmärkning registreras innan man har fått chansen att göra rätt för sig. Först ska delvigning utdelas och du ska ha rätt att betala skulden för att slippa undan en betalningsanmärkning.

Obetalda privatlån ger fortfarande anmärkning ”direkt”

Man kan få olika sorters betalningsanmärkningar. Den tredje varianten är anmärkning som registreras vid obetalda lån eller kreditkortskulder. Här innefattas inte snabblån som inte tar UC, eftersom att anmärkningar om missbrukad kredit och missbrukat kontokort sätts av UC själva. Bisnode, Creditsafe och andra kreditupplysnigsbolag, vilka snabblån använder, har inget sådant anmärkningssystem. En anmärkning vid obetald lån eller kreditkortfaktura som hamnat hos Kronofogden ger liksom statlig skuld en betalningsanmärkning direkt, utan delgivning.