Svårt att spara pengar för ensamstående

Alla hushåll som har möjlighet att spara pengar bör göra det. Att ha ett sparande bidrar till en ökad trygghet och gör att hushållen dels kan sätta guldkant på tillvaron, dels hantera oförutsedda utgifter.

Möjligheterna att spara pengar varje månad skiljer sig dock markant mellan olika grupper. Allra svårast att spara pengar är det för ensamstående föräldrar, visar en undersökning som Swedbank låtit genomföra.

Enligt Swedbanks siffror kan ett hushåll med sambor utan barn boende i bostadsrätt spara omkring 48 procent av sin disponibla inkomst efter att boendekostnader och levnadskostnader är betalda. Dessa pengar kan således användas till alltifrån sparande till konsumtion. För hushåll med en ensamstående förälder boende i bostadsrätt är motsvarande siffra 16 procent.

Sambor kan spara tusentals kronor mer än ensamstående

Sparandet skiljer sig kraftigt åt runt om i landet och mellan olika hushåll. Sambor boende i Stockholm utan barn får i genomsnitt 26 000 kronor kvar varje månad efter att boendekostnader och levnadskostnader är betalda. Motsvarande siffra för en ensamstående förälder i Umeå är 2 500 kronor. Det är en skillnad på 23 500 kronor varje månad som kan gå till sparande. Under ett år är det en skillnad på 282 000 kronor.

Det finns dock knep att ta till för den ensamstående föräldern för att frigöra mer pengar varje månad.

  • Samla smålån. Har du flera dyra smålån kan du samla lånen i ett privatlån med lägre ränta. Genom att låna pengar med låg ränta kan du sänka dina nuvarande räntekostnader och spara pengar varje månad.
  • Bli medlem i matkedja och storhandla. Bli medlem i den matvarukedja där du ofta handlar och ta del av erbjudanden och rabatter. Börja även veckohandla och planera dina inköp för att spara mer pengar.
  • Handla på rea. Kläder, elektronik och annat nödvändigt reas ofta ut till lägre priser. Planera dina större inköp under sådana tillfällen och spara pengar sett över hela året.

Spara ihop till en buffert

Den som inte redan har en buffert bör spara ihop till en. Även om du bara kan spara ett par hundralappar varje månad är det bättre än ingenting. Med en buffert står du extra trygg när något oförutsett händer. Ha som mål att spara ihop minst två månadslöner i buffert men undvik att använda pengarna om du inte absolut måste.