Unga tecknar snabblån för aktieköp

Allt fler unga tecknar snabblån för köp av aktier efter marknadsföringskampanjer från snabblåneföretag. Riskerna med detta är stora och marknadsföringsmetoden möts nu av hård kritik och kallas för oansvarig.

Intresset för aktier har ökat kraftigt bland unga de senaste åren. Några som hakat på trenden är snabblåneföretagen som i allt större utsträckning marknadsför sina lån för att köpa aktier, det visar en undersökning som SVT låtit genomföra. Att marknadsföra snabblån på det här sättet har dock mottagit kraftig kritik från flera håll, bland annat från organisationen Sveriges konsumenters generalsekreterare, Jan Bertoft.

I en intervju med SVT säger han att det är mycket oroväckande att unga tecknar dyra smålån för att chansa på aktier. Det riskerar leda till att fler hamnar i överskuldsättning. Jan Bertoft är även kritisk till snabblåneföretagen och kallar marknadsföringsmetoden för oansvarig och att det är ytterst riskabelt att teckna snabblån för aktieköp.

Fler unga ansöker om skuldsanering

Enligt de senaste siffrorna från Kronofogden har antalet unga mellan 18-30 år som ansökt om skuldsanering mer än fördubblats mellan åren 2019 och 2020. Hur stor andel unga som hamnat i ekonomiskt trångmål på grund av att man tecknat snabblån för aktieköp finns det dock ingen statistik över.

Då lämpar sig snabblån för unga

Att teckna snabblån för att köpa aktier är riskfyllt eftersom du aldrig kan garantera någon avkastning och lånet ska betalas inom en relativt kort period till en hög ränta. Ska du teckna ett snabblån, vare sig det är för att köpa aktier eller något annat, är det av yttersta vikt att du vet med dig att du kan betala tillbaka skulden i tid. Du bör även jämföra långivarnas snabblån med varandra och sedan välja det alternativet som har lägst ränta och bäst villkor. Då vet du att du åtminstone tecknat marknadens billigaste lån.

De främsta riskerna vi på Lånakuten ser med dessa kampanjer är att låntagarna inte fattar kvalificerade beslut och tecknar sms lån de egentligen inte har råd med i tron om att aktieköpen ska ge snabb avkastning. Det riskerar leda till att ännu fler unga drabbas av överskuldsättning som de har svårt att ta sig ur.