Kan snabblån gå i arv?

Kan man ärva snabblåneskulder och vad händer ifall min medlåntagare går bort? Läs mer om hur skulder och arv hänger ihop och vad som kan vara bra att tänka på.

Att förlora en anhörig är jobbigt och mitt i sorgen finns det flera saker att tänka på, inte minst den ekonomiska biten. Hur går man exempelvis tillväga om en anhörig har snabblån eller andra skulder? Är det möjligt att ett snabblån kan gå i arv?

Svaret på den frågan är nej, det är inte möjligt att ärva skulder. Du ärver inte skulder som du tvingas betala från din egen ficka. Däremot kan dödsboet ha skulder som måste betalas med tillgångarna som finns kvar från den avlidne personer. Det innebär att ditt arv kan minska om den avlidne har många och stora skulder.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att dödsboets tillgångar används för att betala eventuella lån och skulder. Det innebär att ditt arv kan minska för att betala tillbaka skulderna. I de fall där dödsboets tillgångar inte räcker för att betala skulderna avskrivs dem.

Vad händer om min medlåntagare går bort?

Har du tecknat ett lån med en medlåntagare som går bort står du kvar som ensam låntagare. Rent tekniskt ärver du inte skulden men när du tecknar ett lån med en medlåntagare ingår du ett avtal där du är skyldig att betala tillbaka hela skulden om din medlåntagare inte kan göra det. Du blir därmed återbetalningsskyldig av hela lånet men på grund av andra anledningar än att du ärver skulden.

Det finns dock knep att ta till för att undvika att detta sker. Du kan nämligen teckna ett låneskydd som skyddar dig om något oförutsett skulle hända, exempelvis att din medlåntagare går bort vilket gör det svårare för dig att återbetala skulden. Ett låneskydd betalas vanligtvis i form av en procentsats på den aktuella skulden varje månad. Idag kan du teckna låneskydd hos flera svenska långivare.