Så kan löptiden påverka kostnaden för ditt snabblån

Löptiden påverkar totalkostnaden för ditt lån. Genom att betala tillbaka ditt snabblån så fort som möjligt kan du spara tusenlappar sett över hela löptiden.

Det är vida känt att snabblån inte är det billigaste lånet att teckna för den som behöver låna pengar. Med en nominell ränta på ofta uppemot 39 procent är snabblånen den dyraste lånetypen på den svenska marknaden. Men med hög beviljandegrad lyckas långivarna trots det locka till sig nya kunder varje dag.

Men trots att lånen är dyrare än andra lånetyper finns det fortsatt möjlighet att hålla nere kostnaderna till låga nivåer. Vad många kanske inte alltid tänker på är löptidens påverkan på lånets totala kostnad. Genom att sänka löptiden finns mycket pengar att spara.

Löptiden påverkar totalkostnaden för lånet

När du tecknar ett snabblån får du inte bara välja önskat lånebelopp, utan även under hur lång tid du vill betala tillbaka din skuld. Valet av löptid kan i slutändan ha stor påverkan på hur dyrt ditt snabblån blir.

När du betalar av ditt snabblån består dina månadskostnader av avbetalning på lånet samt ränta och övriga avgifter. Ju längre tid du väljer att betala av ditt lån, desto dyrare kommer dina räntekostnader och övriga avgifter att bli. Kan du i stället betala av ditt snabblån under en kortare period kan du hålla ned räntekostnader och i slutändan få ett billigare lån.

Så mycket kan du spara på att välja en kortare återbetalningstid till ditt snabblån

Så hur mycket kan man egentligen spara på att välja en kortare återbetalningstid? Det beror självklart på hur mycket du kan minska din återbetalningstid, vilken ränta du har och hur mycket pengar du har lånat. Nedan följer ett exempel på hur mycket du kan spara på att välja en kortare löptid nästa gång du tecknar ett snabblån.

Exempel: Ett lån på 10 000 kr med en avbetalningstid på 2 månader och en ränta på 39%, uppläggningsavgift på 300 kr och aviavgifter på 35 kronor kostar totalt 10 871 kr. Om du däremot väljer att avbetala lånet inom 6 månader landar totalkostnaden på 11 703 kronor. Du kan med andra ord spara 832 kronor genom att välja en återbetalningstid som är 4 månader kortare.